LA PENYA

dissabte, 18 de desembre de 2010

LES VEUS SILENCIADES

TÍTOL: Les veus del pamano

AUTOR: Jaume Cabré

GÈNERE: Novel·laJAUME CABRÉ, autor de llarga i brillant trajectòria és, probablement, l'escriptor català mes traduït arreu del món i, per tant, el més llegit- cosa que no és garantia de qualitat, en tenim probes suficients- però que en aquest cas la celebritat està a l'alçada de l'excelència. LES VEUS DEL PAMANO, publicada a l'any 2003 és, si no vaig errat, la seva última novel·la. La història, ubicada a la Vall d'Assua, en el Pallars Sobirà, amb la remor de fons del riu Pamano, esta relatada utilitzant dos fils argumentals: un, en els primers anys de posguerra, narra les injusticies, crims i abusos dels vencedors i la lluita per la supervivència dels vençuts; l'altre, situat en temps actual, està protagonitzada per una professora ( amb molts problemes personals ) en trobar casualment una llibreta a on es relata, pel propi protagonista mort en aquells temps, els fets ocorreguts en el passat i que disten molt de la versió oficial. La professora farà seva la causa i no pararà fins que no es corregeixi la injusticia. Una història de venjances i d'oblits, de covards i de valents; una història que, de ben segur, la varen viure en molts pobles de Catalunya i de l'estat espanyol.

4 comentaris:

magazine.cat ha dit...

Hola, no l’he llegit però segur que m’agradaria, el demanaré per Reis.
Es deu semblar al que vaig recomanar ja fa uns dies de Jaume Cuadrat Realp sobre la tirania de la guerra. “El fossar de la llibertat. Drama del Cogul”.
No es que hem costi massa, però vaig plorar de ràbia i de pena.
Si tens la possibilitat de llegir-lo crec que t’agradaria.

Salut.

Irina ha dit...

Suposo que ja et deus haver llegit pa negre oi?
Molt bona també, com les veus del Pamano, i per veure la posguerra des d'un punt de vista diferent et recomano Inés y la alegria.
una abraçada, Irina

Elfreelang ha dit...

Una bona ressenya d'un llibre molt bo....no hem d'oblidar...

Alberich ha dit...

És una excel•lent novel•la que dóna moltes claus per la recuperació de la memòria històrica i retrata molt bé una certa manera de fer de certa gent del Pallars.