LA PENYA

dissabte, 11 de desembre de 2010

ROBERT KAPPA

KAPPA era Andrei Friedmann, un periodista hongarès nascut a Budapest l'any 1913 i mort al Vietnam el 1954. La seva companya, Gerda Taro, va tenir la idea de batejar-lo amb el seudònim que el faria tan famós. Moltes de les seves fotos s'han convertit en autèntiques icones del segle XX, encara que l'autenticitat d'algunes s'ha posat en entredit. De totes maneres, no es pot discutir el seu talent a l'hora d'immortalitzar la imatge triada i el seu sentit de l'oportunisme que el feia estar al lloc i el moment adequat per fer la seva feina. Probablement, ell i la seva companya han estat idealitzats i elevats a la categoria de llegenda, però això és habitual en aquests tipus de personatges.
MORT D'UN MILICIÀ

 Aquesta és una de les fotografies que han despertat dubtes. Es diu que va ser un montatge i que el milicià no va fer res més que posar per ser fotografiat, encara que és posible que acabés mort de debó més endavant.

5 comentaris:

Lale Mur. ha dit...

L'any passat hi havia una exhibició de Robert Kapa a Tarragona sobre la guerra civil espanyola. Es veu que va fer molts fotos de Tarragona durant la batalla de l'Ebre.
Bon cap de setmana!

Alberich ha dit...

El gran Kappa. Potser si que va fer una mica de trampa amb la foto del milicià, però ambdós van acabar deixant-hi la pell: l’un a l’Andalusia i l’altre, més tard, a l’Indoxina, havent-se-la jugat manta vegades.

Elfreelang ha dit...

Tant és si la famosa foto era preparada o no la imatge és impactant...ell va ser un gran fotògraf i periodista, realment un grandíssim periodista!

magazine.cat ha dit...

Genial Kaapa!

Irina ha dit...

Ben cert gran perodista i gran fotògraf.
Suposo que mai sabrem si va fer una mica de trampa, tot i així s'ha de reconeixer que pocs fotògrafs són capaços d'immmortalitzar tants sentiment en una foto com en Kappa