LA PENYA

diumenge, 16 de febrer de 2014

THE UNFRIENDLY BENEMÈRITA

"These stern men, enforcers of national law, are Franco's rural police. They patrol countryside, are feared by people in villages, which also have local police."
Foto de portada del LIFE a l'abril de  1951


     L'any 1951 el nord-americà  Eugene Smith, periodista de la revista Life, va arribar a Espanya amb la intenció de fer un reportatge sobre la dictadura de Franco. Atret per l'Espanya profunda, va acabar a Deleitosa, un poblet de poc més de 2000 habitants, ubicada en terres extremenyes. El sr Smith va trobar l'estètica de la Guàrdia Civil, d'aspecte rude i abillats amb tricornis, dignes d'un posat fotogràfic. Es veu que el periodista va tenir als tres membres de la benemèrita en la positura que apareixen a la foto durant hores, ja que havia d'esperar que el sol  arribés a la posició adequada per tal que les expressions dels guàrdies i l'ombra els hi confegís una expressió més temible de la que ja de per sí tenien. El peu de foto és la llegenda original que aparegué a la revista on, entre altres coses, subratlla el fet que es tractava d'una policia força temuda per la gent del poble, per la qual cosa no era convenient mostrar uns defensors de la llei somrients i de tarannà amable. Així, doncs, en aquest cas el periodista va utilitzar tots el mitjans disponibles, per truculents que aquests fossin, per presentar una realitat indiscutible. 

8 comentaris:

Lluna ha dit...

Doncs a mi em fa la impressió que riuen per sota el nas :P

Ostres, no sé com ara m'he trobat a la llista de blogger tot el que has fet des de març ¿? de l'any passat i que a mi no se m'havia actualitzat, i jo pensant que no escrivies...

Bona tarda Sr. Samsa

Mari-Pi-R ha dit...

Una realidad indiscutible, así eran esos hombres que daban el poder con la crueldad.
Lo mismo digo yo, a mi tampoco se me actualizaban tus publicaciones.
Saludos

Gregori Samsa ha dit...

Doncs sí, no sé què passa amb les actualitzacions d'aquest cony de bloc. Va a la seva, no saps mai per on et sortirà. Un reflex exacte del seu creador. Ves per on

Gregori Samsa ha dit...

Hosti noi, acabo d'adonar-me que han sortit tots els posts a xorro, com si el bloc hagués estat embossat i ara anessin desaigua avall.
No puc passar per tots els blocs, així que des d'aquí demano disculpes per les molesties causades.
És el futur que ens espera, la tecnologia donant pel cul...

M. Roser ha dit...

Suposo que ells no n'eren conscients de la jugada del fotògraf, que va aconseguir molt bé el seu objectiu...
Jo també he estat víctima dels "enderrocs" de l'explosió que el senyor Blogger ha desencadenat a casa teva...Terrorisme informàtic!
SOS!!!

Loreto Giralt Turón ha dit...

Home, doncs una mica de por si que fan...

Clidice ha dit...

Per fer por de bo de veres, hauria d'haver fet posar els del darrera al davant. Va fallar posant-hi el "guapo". Aquells temps sense el fotoxop!

Gregori Samsa ha dit...

Clidice, no et pensis, l'Smith ho tenia ben estudiat: un primer pla de l'element amb les faccions menys difícils amb la mirada fixada a l'infinit, escortat de dos rostres que retrataven a la perfecció l'Espanya més silvestre i subdesenvolupada,fa por. Per cert, el del fons té uma retirada al Manolete.